Има тежко пострадали български бизнеси, които не са затворени с нарочна заповед на държавата, но и които не могат да се възползват от предложените от властта мерки. 

Това заяви днес пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев по повод на втория частичен локдаун в страната и начинът, по който той се отразява на стопанския живот. По думите му, мерки от типа на 60/40 са неприложими в такива частни случаи, а подкрепа за фиксирани разходи - просто няма. 

"Трябва да е не кодът на икономическата дейност показателят, а спадът на продажбите. Ако има голям спад, повече от 50% примерно, или 40%. Европейската комисия казва: повече от 30% ако е спадът, тогава компаниите могат да бъдат подкрепени за фиксираните им, за условно постоянните им разходи“, посочи Васил Велев пред БНР.

Именно продължението на мярката 60/40 обсъждат днес правителство, синдикати и работодатели. Според Велев обаче, тя така и не е надхвърлила обхват от 10% (обхват на българските действащи стопански обекти), за разлика от други европейски държави.

"Това е така по думите му заради два сериозни недостатъка – единият е доплащането от предприятието на 40% плюс осигуровките върху тях – още 19%, от приходи, които не съществуват. Така тези, които имат най-голяма нужда, не могат да я ползват, защото нямат тези 40%.

Много предприятия не могат да поемат ангажимент за запазване на заетостта в тази неясна обстановка – това е вторият фактор", посочи бизнесменът. 

Че ситуацията от гледна точка на работодателите не е оптимистична, призна и председателят на един от двата най-големи родни синдиката - Пламен Димитров. 

Той призна, че макар да е доволен от това, че безработицата (новата) е сравнително малка, а много работни места бяха запазени благодарение на мерките, то бизнесът не получи активна подкрепа "по ред причини - най-вече административни и заради забавяне на обработката на документи и сложни процедури".

И допълни, че предложението им за помощ било същото като на АИКБ - да бъде определен процент от оборота и всяка фирма да получи до някаква определена сума. 

"Мерките са разхвърляни и хаотични и голяма част от хората не ги разбраха, отдавна трябваше да бъдат консолидирани", допълни той пред бТВ.